Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.12.2011 12:31 - Древна Ликия и град Мира, където е проповядвал свети Николай Мирликийски Чудотворец
Автор: dpenkov Категория: Други   
Прочетен: 143077 Коментари: 16 Гласове:
1

Последна промяна: 06.12.2011 12:52

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Пътепис за древната страна Ликия и древния град Мира, където е проповядвал свети Николай Мирликийски Чудотворец

През месец октомври 2011 г., аз и моят син, енориаши при храм „Свети Николай Чудотворец” в град Русе, заедно с група от Тамбурашкия оркестър при училище „Христо Ботев”, имахме възможността да посетим земите на древното царство Ликия, намиращо се днес в югозападната част от турското Средиземноморско крайбрежие. Местността между Далян и Анталия, известна като Тюркоазен бряг, пленява с пясъчните си плажове и чудни природни картини. Склоновете на Бабадаг, Акдаг и други планини от Тороския масив се спускат стръмно към шосе, успоредно на морето и с много завои, някои от които сякаш надвиснали над самата водна повърхност.
 

image

image

Покрай него и навътре към планините се е намирала тази древна страна, чието най-поразително архитектурно наследство, запазено до наши дни, са скалните и монументални гробници.

До края на 70-те години по тези места не е съществувал непрекъснат асфалтов път и до повечето от крайбрежните селища се е достигало само откъм морето. И сега до някои атрактивни заливи и острови се достига само с лодки и яхти.

Изпитващи относителна сигурност в тяхната високопланинска твърд, ликийците - за които се смята, че били автохтонно население отпреди хетите, а не както твърдят някои по-ранни теории, преселници от Крит - заемат открояващо се място в древната история на Анатолия. Прословутият им необуздан стремеж към независимост потикнал жителите на древен Ксантос на два пъти да превърнат в погребална клада собствения си град, самоизгаряйки се в него, вместо да бъдат завоювани. Също така те имали собствен език и обичаи: според Херодот ликийците считали, че родословието им се проследява по майчина, а не по бащина линия. Главните градове на древна Ликия били организирани срещу външно посегателство в т. нар. Ликийска федерация - демократично обединение, което носело отговорността за избирането на управниците и взимало държавните решения до установяването на римското господство в областта. Най-ранното споменаване на ликийците се среща в "Илиада" на Омир, където те се сражават на страната на троянците.

image

Едно от най-забележителните места в Ликия са околностите на древния град Мира. Мира е бил водещ град в древна Ликия, като успява да надмине Ксантос, за да стане столица по време на ранните години на Византийската империя. Останките му се намират на около 1.5 км северно от днешния град Демре. Голяма част от града днес е заета от Демре и от алувиални наслаги от местната река. В наши дни оранжерии заемат огромна част от плодородната земя в региона. В древността земята най-вероятно е била използвана за земеделие.

image

Датата на основаването на Мира е неизвестна. Градът се споменава за пръв път през I век преди Христа, когато се казва, че е един от шестте водещи града на Ликия, заедно с Ксантос, Тлос, Пинара, Патара и Олимпос. Въпреки това се смята, че датира от по-древни времена след като е установено, че външната му отбранителна стена е от V век преди Христа. Градът е известен със своя амфитеатър (най-големия в Ликия) и множеството от издълбани в скалите гробници над театъра.

image

image

image

image

image

image

Известните гробници на Мира са групирани над театъра и в т.нар. речен некропол в източната част на града. Макар, че повечето от гробниците са изгубили своя цвят днес, откривателят на града твърди, че през 1840г. те са били боядисани в червено, жълто и синьо. Може би скалите в миналото са впечатлявали със живописните си цветове? На запад от театъра, скалите са изпъстрени от асиметрично и гъсто разположени гробници. На места се забелязват стъпала, които са водели желаещите да се поклонят пред някои от гробниците.

image

image

image

Повечето от гробниците датират от 4 в. пр. Христа и в много от тях могат да се открият погребални сцени, както и изображения от дневния живот на починалите. Гробниците в източната част на скалите наподобяват тези в непосредствена близост до театъра.

В град Мира се намирала раннохристиянска базилика, в която епископ бил Свети Николай, роден в намиращия се недалеч град Патара. Мира бил могъщ член на Ликийската федерация и съхранил славата си и през средните векове поради епископския трон. Преданието твърди, че името на града произлиза от гръцката дума "миро", използвано за приготовлението на благовония. Макар и да няма запазени свидетелства за такова производство, император Константин Порфирородни описва града като "...трижди благословеният, дъхащ на миро град на ликийците, където могъщият Божи слуга Никола точи миро, според както името на селището гласи". Легендата разказва, че когато гробът на Св. Николай бил отворен от италиански богомолци, те загубили свяст от уханието на това благовоние. Той е погребан в днешния град Демре, където е построена църква в негова памет. Църквата „Свети Никола” е издигната на мястото на гробницата на светеца, който е бил мъченик под владичеството на император Диоклетиан.

image

image

image

image

Първоначално храмът най-вероятно е бил построен през VI век, като по-късно е възстановен. Сегашната църква, която е била през годините подложена на турските атаки, датира от IX век. По времето на император Константин Х, към църквата е бил добавен манастир. Цар Александър II закупува сградата през 1863 г., като започва нейната реставрация, която остава незавършена.

image

image

image

image

Разкопки и възстановки на мястото са започнали през 60-те години на XX век и продължават и до днес. Подът на църквата е изграден от красиво оцветени мраморни плочки.

image

image

image

image

Реставрации на иконите са извършени между 2000 и 2005 г.

image

image

image

image

Мраморен саркофаг е бил използван, за да бъдат погребани мощите на светеца, но всъщност те са били отнесени оттам през 1087 г. в град Бари, Италия.

image

image

Църквата е била и остава популярен поклонничестки център, дори и след пренасянето на мощите на Св. Николай в Италия. Това е така, защото поне частичка от неговите свети мощи може би е все още там, в древната ликийска страна, където Светителят извършил много чудеса чрез Божията благодат, довеждал със своите проповеди хората до разкаяние и познание за Бога и ги укрепявал във вярата. Божествения дух на това място, което е регистрирано като археологически обект от първостепенна важност през 1982 г. и е част от световното културно наследство, усетихме с пълна сила и ние двамата с моя син.

Така с малко тъга, но изпълнени с Божията благодат на тези древни християнски земи и с молитва към Св. Николай, отпътувахме от град Демре.

image

Светителю отче Николае, моли Бога за нас. Твоят свещен храм смайва с чудесата си всички, които прибягват към тебе. Защото и малката молба, отправена в него към Бога, ни носи изцерение от всички недъзи, стига само на тебе да възложим упованието си към Бога, казвайки с вяра: Алилуия.

Светителю отче Николае, моли Бога за нас. Дивни чудотворче и изряден Христов угодниче, тебе, извора на многоценно миро от милост Божия за цял свят и неизчерпаемо море от чудеса, с любов възхваляме. А ти, имайки пред Бога дързновение, пази ни от всякакви беди, за да ти казваме: Радвай се, велики чудотворче Николае.  

 

м. декември, 2011 г.   Забележка: Част от текста е заимстван от сайтовете: http://europe-turkofil.blogspot.com/2008/05/blog-post_2651.html http://www.seecorridors.eu/?w_p=23&w_l=1&w_c=8&w_id=542 http://www.seecorridors.eu/?w_p=20&w_l=1&w_c=9&w_id=541 http://www.pravoslavieto.com/molitvoslov/akatistnik/sv_Nikolaj.htm   Снимки: Димитър Пенков и Преслав Пенков


Тагове:   Николай,   Мира,   свети,   ликия,


Гласувай:
1
0Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - http://xrumerservice.org
15.01.2012 04:35
Do you wish to get lot more targeted free visitors from search engines for your website almost effortlessly? Well, with more exposure around the internet it's possible. But most website admins are yet not aware of how to get the popularity that multiplies itself within days. As many internet marketers say, this backlink and traffic service can get potentially thousands of visitors to almost any website. So just visit http://xrumerservice.org to get started. :)
цитирай
2. анонимен - Get up to 100000 forum backlinks with our xrumer blast & massive traffic
30.01.2012 11:36
Most powerful&cost effective SEO and website traffic service in world get up to 100’000 forum backlinks now! Get amazing web traffic using best backlink blast available. We are able post your custom message up to 100’000 forums around the web, get insane amount of backlinks and incredible targeted web traffic in shortest time. Most affordable and most powerful service for web traffic and backlinks in the world!!!! Your post will be published up to 100000 forums worldwide your website or blog will get instant traffic and massive increase in seo rankings just after few days or weeks so your site will get targeted long term traffic from search engines. Order now: <a href=http://xrumerservice.org>backlink service</a>
цитирай
3. анонимен - maverickmoneymaking you can easily rake in $11, 917 per month
06.02.2012 07:30
Hi, This just came across my desk and I had to pass it on to you ASAP…
Internet multi-millionaire Mack Michaels has a few new positions available right now…
If accepted you can easily rake in $11, 917 per month starting from scratch.
==> http://www.maverickmoneymaking.info/maverick.html
Once you’re accepted just follow the training Mack gives you. It’s really quite simple…
Learn how Mack went from not being able to afford Christmas gifts to a millionaire lifestyle and how you can too!
BUT…
Due to the extremely high level of Hands-On time Mack spends with every new member he has to limit the number of positions that are open.
Right now there are only 2 available in your area. If you’re interested you should move quickly.
==> http://www.maverickmoneymaking.info/maverick.html
Your Friend, – Mike
цитирай
4. анонимен - acrobat writer distiller
17.02.2012 06:43
adobe acrobat 9 windows 7 compatibility adobe flah player http://giilpze.hostingsociety.com/adobe-bridge-update.html adobe bridge update
цитирай
5. анонимен - Get up to 100000 forum backlinks with our xrumer blast & massive traffic
21.02.2012 08:39
Best backlinks and website traffic service - we post your custom message up to 100'000 forums worldwide price starting only from $29 Get incredible web traffic using superb backlink blast available. We can post your custom post up to 100’000 forums worldwide, get thousands of backlinks and amazing targeted online web traffic in shortest time. Most affordable and most powerful service for web traffic and backlinks in the world!!!! Your post will be published up to 100000 forums worldwide your website or blog will get instant traffic and massive increase in seo rankings just after few days or weeks so your site will get targeted long term traffic from search engines. Order now: <a href=http://xrumerservice.org>backlinks</a>
цитирай
6. анонимен - где купить кофту
17.10.2012 18:34
Привет Всем!Хотите купить одежду не выходя из дому? Тогда читайте новость - <a href=http://www.dexfan.ru/user/TredRiciace/>куртки осенние мужские </a> скачать реал о платье <a href=http://bebele.ru/user/DredoKedrek/>платье купить дорого </a> платья вязанные крючком купить <a href=http://aslegalse.narod2.ru/>как делать бижутерию </a> купить рыбацкий костюм ... Хороших Вам покупок!
-====-
<a href=http://discounted-kamagra.blog.hr/>Buy now Kamagra Fedex </a> - Kamagra Oral Jelly Order :.Kamagra ch .:<a href=http://erste-kamagra100mg.webstarts.com/>lowest price Kamagra online from Canada </a> - Online pharmacy Kamagra review Online US pharmacy Kamagra without prescription Kamagra dangerous
цитирай
7. анонимен - интернет магазин одежды в оренбурге
18.10.2012 02:04
Доброго времени суток!У меня есть хорошая новость Тогда читайте новость - <a href=http://www.1on1amateur.com/user/almolladeda/>купить сумку для ноутбука 17.3 </a> купить женский пиджак <a href=http://zerx.by/user/OpefopyOvew/>платье с бахромой </a> клип платье белое <a href=http://elegalocez.narod2.ru/>купить мужской костюм харьков </a> интернет магазин джинсы ... Хороших Вам покупок!
.:::.
<a href=http://100mg-kamagra.blog.hr/>order Kamagra rx care Canada </a> - Kamagra bulgaria : who make Kamagra : <a href=http://100mg-kamagra.blog.hr/>Kamagra shop coffin </a> - Kamagra werking
цитирай
8. анонимен - платье для леди прохождение
18.10.2012 10:56
Доброго времени суток!Хотите заказать одежду на выгодных условиях? Тогда читайте новость - <a href=http://68michurinsk.ru/forum/memberlist.php?mode=viewprofile&u=154490>где купить деловой костюм </a> мужские сапоги <a href=http://dyxi-vremeni.info/user/TeabbyperaF/>интернет магазин модной подростковой одежды </a> длинные вечерние платья фото <a href=http://upnasledov.narod2.ru/>детская одежда интернет магазин запорожье </a> интернет магазин купальники ... Всем пока рад был сообщить...
.:::.
<a href=http://kamagra-online.blog.hr/>Canada pharmacy Kamagra </a> - 100mg Order Cheap Kamagra Oral Jelly : no RX Kamagra online for Cheap : <a href=http://buy-kamagra.blog.hr/>About Kamagra for Man </a> - Kamagra viagra te koop
цитирай
9. анонимен - платье летучая мышь
19.10.2012 09:13
Привет!У меня есть новость магазину он-лайн Тогда читайте новость - <a href=http://rezzeptik.bzs.su/user/FraubybachacY/>выкройка летнего платья </a> недорогая бижутерия <a href=http://livedemotivator.ru/user/SepleBirl/>новогодние платья </a> джинсы lee купить <a href=http://dejavu.ua/>new look каталог одежды </a> магазин одежды украина ... Всем пока рад был сообщить...
.:::.
<a href=http://super-kamagra.blog.hr/>Kamagra online France </a> - online meds Kamagra : get Kamagra Online without a prescription : <a href=http://kamagra-uk.blog.hr/>viagra Kamagra UK erectalis </a> - get Cheap Kamagra Online free delivery
цитирай
10. анонимен - купить женский костюм большого размера
19.10.2012 18:13
Привет Всем!У меня есть новость магазину он-лайн Тогда читайте новость - <a href=http://ellytran.com/user/empopyPherm/>модная спортивная одежда 2012 </a> недорогие женские сумки <a href=http://www.portkov.net/index.php?subaction=userinfo&user=natenzype>цветы на платье </a> зара магазин одежды каталог <a href=http://www.lamoda.kiev.ua/>акции распродажи одежды </a> модная мужская одежда 2012 ... Удачи Всем!
.:::.
<a href=http://kamagra-uk.blog.hr/>new zealand Kamagra supplier </a> - Kamagra Oral Jelly 100mg family : Buy Cheap Kamagra Jelly UK : <a href=http://lowest-kamagra-prices.blog.hr/>Kamagra and heart condition </a> - Kamagra online Canada
цитирай
11. анонимен - купить куртку кожаную косуху
20.10.2012 22:55
Здраствуйте!Оформить заказ выгодный для Вас! Тогда читайте новость - <a href=http://www.4love.ge/index.php?subaction=userinfo&user=Enzymnmof>купить обувь rieker </a> купить мужскую одежду <a href=http://s5230samsung.ru/user/ExekstesTus/>купить горнолыжный костюм </a> купить спортивную куртку <a href=http://be-epic.ru/user/ClierlesyMeve/>интернет магазин одежды подделок </a> сайт одежды ... Всем пока рад был сообщить...
.:::.
<a href=http://get-kamagra.blog.hr/>next day delivery online Kamagra c.o.d. pharmacy </a> - Kamagra anal Jelly : Kamagra next day : <a href=http://kamagra-wirkungsvolles.webstarts.com/>who makes Kamagra </a> - Kamagra 200mg UK online pharmacy Kamagra Generic viagra Kamagra side effects
цитирай
12. анонимен - Отопление и Водоснабжение, квартир, дач, коттеджей и загородных домов!
26.10.2012 17:28
Отопление и Водоснабжение, квартир, дач, коттеджей и загородных домов!

[url=http://www.otoplenie-kvartir.ru/montazh-kotla-otoplenija.html]Монтаж котла отопления[/url]
[url=http://www.otoplenie-kvartir.ru/cena-otoplenie-lomonosovskii1.html]Цена отопление ломоносовский[/url]
[url=http://www.otoplenie-kvartir.ru/gazovy1i1-kotel.html]газовый котел[/url]
[url=http://www.otoplenie-kvartir.ru/teply1i1-pol.html]теплый пол[/url]
[url=http://www.otoplenie-kvartir.ru/radiatory1-otoplenija.html]радиаторы отопления[/url]
[url=http://www.otoplenie-kvartir.ru/vodosnabzhenie.html]водоснабжение[/url]
[url=http://www.otoplenie-kvartir.ru/sistemy1-otoplenija.html]системы отопления[/url]
цитирай
13. анонимен - reverse phone lookup
27.10.2012 19:19
lldyobnpplbq, reverse phone lookup cellular phone phone <a href="http://101reversephonelookup.com/">reverse phone lookup</a>, opmdbjhcyeaj [url=http://101reversephonelookup.com/]reverse phone lookup[/url], pokmfmw
цитирай
14. анонимен - распродажа 16
30.10.2012 09:07
Привет Всем!У меня есть новость магазину он-лайн Тогда читайте новость - <a href=http://www.vnarchive.com/user/Soothtestpype/>купить босоножки </a> ботинки женские <a href=http://www.lamoda.kiev.ua/#пандора-бижутерия»>пандора бижутерия</a> мешки для обуви купить <a href=http://brikety-toplivnye.ru/user/dedyloobe/>мужские дубленки распродажа </a> интернет магазин одежды недорого ... Хороших Вам покупок!
.:::.
Discount for Christmas <a href=http://discounted-kamagra.blog.hr/>Buy Cheap Kamagra UK 100mg </a> - kgr 100 Kamagra : Kamagra without a prescription : Discount for re 5 7 % <a href=http://cialisex.mediaplace.biz/>viagra Kamagra 100mg online </a> - get Generic Kamagra online pharmacies
цитирай
15. анонимен - мода бижутерия
31.10.2012 01:38
Здраствуйте!Хотите купить одежду не выходя из дому? Тогда читайте новость - <a href=http://vernadka.net/user/quiereSleew/>белая платье белая фата </a> платья для девочек нарядные <a href=http://www.lamoda.kiev.ua/#платья-30-годов»>платья 30 годов</a> форум где купить платье <a href=http://robik.org.ua/user/Nillexilype/>форум где купить платье </a> сарафаны фото ... Всем пока рад был сообщить...
.:::.
Discount for Christmas <a href=http://kamagra-fedex.blog.hr/>pay pal Kamagra </a> - drug Kamagra Buying Online : Kamagra blue pills : Discount for re 5 7 % <a href=http://now-online-kamagra.blog.hr/>New Zealand Kamagra supplier </a> - Kamagra Oral Jelly without pharmacy
цитирай
16. анонимен - ленточное платье
02.11.2012 08:47
Уважаемые господа!У меня есть хорошая новость Тогда читайте новость - <a href=http://www.scentr.baltnet.ru/index.php?subaction=userinfo&user=photswammopay>купить качественную обувь </a> одежда по интернету <a href=http://www.lamoda.kiev.ua/#купить-недорого-платье-для-полных»>купить недорого платье для полных</a> купить обувь большого размера <a href=http://mamulyam.ru/user/pietlybibelve/>связать платье для девочки </a> футболки поло мужские ... Всем пока рад был сообщить...
.:::.
Discount for Christmas <a href=http://kamagra-paypal-online.blog.hr/>asia kamagra supplier </a> - Kamagra hinta : Kamagra Oral Jelly 100mg Europe cialis viagra : Discount for re 5 7 % <a href=http://now-online-kamagra.blog.hr/>Flavor up your Healthy life with Kamagra 100mg Oral Jelly </a> - Kamagra guarenteed Cheapest
цитирай
17. анонимен - canadian health & care mall
03.11.2012 07:42
President Obama passed the Affordable Care Act to restore health care as a basic cornerstone of middle-class security in America.
The Affordable Care Act will make health care more affordable for families and small businesses and brings much-needed transparency to the insurance industry.
Constant disclosing to electromagnetic dispersal (EMR) affects all of us.
Women’s College [url=http://cookiesviagra.com/products/stop_smoking/zeronicotine/]canadian health mall[/url] in Toronto is the fundamental Canadian [url=http://cookiesviagra.com/products/skin_care/babyoil/]canadian health&care mall[/url] requiring its doctors to be trained in treating the effects of EMR, regular as Salubriousness Canada, the Canadian administration trim medium, claims EMR is probably harmless.
Generic panacea Domperidone makers and users find themselves in until now another controversy. This culture Form Canada and Domperidone makers have issued a warning against the drug. They believe that the stupefy Domperidone has been associated with nerve kindred problems that could cause death.

Domperidone is manufactured past myriad pharmaceutical companies in Canada.
The psychedelic is an approved medication to discuss vomiting, nausea and other symptoms of hunger glitches such as Gastro paresis or gastritis in assorted countries. ‘Off label’ the opiate is also prescribed to nourish lactation or milk production.
Women’s College [url=http://cookiesviagra.com/products/antibiotics/keflex/]canadian health&care mall email[/url] Environmental Health Clinic hosted a one-day seminar in May to put together medical awareness of the symptoms exposure to electromagnetic radiation. The symptoms identified during the [b]canadian health care and mall[/b] cover disrupted sleep, weakness, headaches, nausea, dizziness, heart palpitations, recollection problems, and coat rashes. Although these symptoms can ascend from a diversification of causes, they are trendy grouped under the mark of “Electromagnetic Hypersensitivity”

When fully implemented, the Affordable Care Act will keep insurance companies from taking advantage of consumers—including denying coverage to people with pre-existing conditions and cancelling coverage when someone gets sick.

Because of the new law, 34 million more Americans will gain coverage—many who will be able to afford insurance for the first [b][url=http://cookiesviagra.com/products/skin_care/antidandruffhaircream/]canadian health&care mall virus[/url][/b]. Once the law is fully implemented, about 95 percent of Americans under age 65 will have insurance.

tags::
[b]fda approved online pharmacies [/b]

online pharmacy prescription drugs

[i]vipps certified online pharmacy[/i]

us licensed online pharmacy

[u]legal online pharmacy [/u]

on line pharmacy

licensed pharmacy

[b]online pharmacies[/b]

canadian health&care mall review

[i]canadian health&care mall complaints [/i]

canadian health&care mall phone number

canadian pharmacy

[b]canadian health&care mall healthcare online[/b]

canadian health&care mall virus
цитирай
18. анонимен - pwGKNKwuTOIiWD
03.11.2012 17:32
zch8Fq <a href="http://fcvowhqfrfbb.com/">fcvowhqfrfbb</a>, [url=http://ydosrxlozlci.com/]ydosrxlozlci[/url], [link=http://enrcvorkqgya.com/]enrcvorkqgya[/link], http://qpeyvttielxx.com/
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: dpenkov
Категория: Други
Прочетен: 298731
Постинги: 184
Коментари: 153
Гласове: 307
Календар
«  Ноември, 2018  
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930